Diabetes

Een kwart van alle mensen met diabetes heeft een verhoogd risico op een wond(je), een zogenaamde diabetische voet. Dit betekent dat er enkele complicaties aanwezig zijn die het risico op het krijgen van een slecht genezende wond verhogen. In het ernstigste geval kan een niet genezende wond leiden tot een amputatie.

Wanneer u diabetes heeft kunnen door hoge bloedsuikers uw bloedvaten en zenuwen beschadigen. Dit kan gevolgen hebben voor de conditie van uw voeten en veroorzaakt risico’s voor het ontstaan van (slecht genezende) wondjes. Uw voeten dienen daarom ieder jaar opnieuw onderzocht te worden onder supervisie van uw behandelend arts.

Maak een afspraak

 

De medische term voor beschadigde zenuwen is neuropathie. Dit leidt tot minder gevoel in de voeten, waardoor de pijnprikkels niet meer gevoeld en wondjes niet opgemerkt worden. Omdat in veel gevallen ook de doorbloeding is verminderd kunnen wondjes niet goed genezen. Een niet goed genezende wond kan in het ergste geval leiden tot amputatie van teen, voet of (onder)been.

Jaarlijks voetonderzoek

Tijdens het jaarlijkse voetonderzoek bij de podotherapeut wordt gekeken of er sprake is van gevoelloosheid en/of problemen met de doorbloeding. Tevens wordt er gekeken of er afwijkingen zijn aan uw huid en/of nagels. Ook wordt bekeken of u passende schoenen draagt. Slecht passende schoenen kunnen drukplekken veroorzaken.

Voor meer informatie kunt u de brochure raadplegen.