De achillespees hecht aan op de achterzijde van de hiel en verloopt vervolgens door naar boven naar de kuitspieren. Zowel de aanhechting, als het verloop, en de slijmbeurzen aan de achterzijde van het hielgebied kunnen aangedaan zijn.

Waardoor wordt het veroorzaakt?

Klachten aan de achillespees komen veel voor, met name onder sporters en wandelaars. Er zijn verschillende oorzaken. Wanneer u voeten een afwijkende stand hebben of afwijkende manier van afwikkelen (bijvoorbeeld bij een platvoet of een holvoet)  heeft u een grotere kans om deze klachten te ontwikkelen. Daarnaast is ook de belasting en de intensiteit daarvoor, denk aan sport/ werk etc, een grote invloed. Ook kunnen bijvoorbeeld de ondergrond waarop u loop/ traint en de schoenen die draagt van grote invloed zijn. 

 

Hoe herken ik deze klachten?

Meestal betreft het stekende en/ of zeurende pijn aan de achterzijde van het hielgebied of net daarboven. Vaak is er ook spraken van startpijn (bijvoorbeeld met uit bed stappen) en toenemende pijn en/of stijfheid na (langere of intensere)  belasting. De klachten nemen in rust vaak af.

Maak een afspraak online

Wat kan er aan gedaan worden?

De podotherapeut kijkt naar de manier waarop u staat en loopt. Ook zal er aandacht zijn voor de manier van bewegen en de conditie van de pees.  Na een onderzoek kan de podotherapeut u zolen aanmeten/ schoenadvies geven en/ of oefeningen meegeven. Soms wordt er nog aanvullend advies gegeven om het herstel te bevorderen. Denk dan aan: 

  • Warmtetherapie
  • Excentrische krachttraining
  • Gedoseerde rust

 

Wat kunt u zelf al doen?

  • Warmtetherapie: De warmtetherapie voert u uit door dagelijks ongeveer 40 minuten een warm hotpack op de pijnlijke plek te leggen. Dit verbeterd de doorbloeding waardoor afvalstoffen sneller opgeruimd worden.
  • Draag stevig schoeisel. Breng uw belasting naar beneden. U lichaam heeft rust nodig om te herstellen. Uitgebreide wandelingen, sportoefeningen en stedentrips zijn dan niet bevorderlijk! Fietsen is een goed alternatief, hiermee belast u uw voeten aanzienlijk minder.
  • Excentrische krachttraining (rekoefeningen).  Voer de rekoefeningen uit zoals hieronder beschreven. Doe dit 2x per dag gedurende drie maanden.
    Excentrische krachttraining versterkt de achillespees en zorgt daardoor voor afname van de irritatie en eventuele verdikking. Dit effectiviteit van dit oefenprogramma is wetenschappelijk bewezen voor klachten in het verloop van de achillespees. Voor het beste resultaat dient u gedurende 3 maanden 2x per dag het onderstaande oefenprogramma uit te voeren.Let op: er kan enige pijn optreden tijdens het uitvoeren van de oefeningen, dit is normaal. Het is niet nodig het oefenprogramma hiervoor te stoppen.Uitvoering van de oefeningen:
    Ga met uw voorvoeten op een traptrede staan en pak bij voorkeur de leuning vast. Zorg dat u voet loodrecht op de traptrede staat.
    Uw hielen staan los van de traptrede, laat deze voorzichtig wegzakken tot u rek voelt op de achterzijde van het onderbeen. Houdt dit 5 tot 10 seconden vast.
    Kom nu met uw hielen omhoog en ontspan.
    Laat uw hielen weer terugzakken totdat u opnieuw rek voelt en hou dit weer 5 tot 10 seconden vast.
    Maak deze beweging 15 keer.