Het tarsaal tunnel syndroom komt overeen met het meer bekende carpaal tunnel syndroom bij de pols. Het betreft een beknelling van een zenuw in de enkel van de  de scheenbeenzenuw (nervus tibialis).
De zenuw volgt een lange, kronkelige route, vanaf de rug via de achterkant van het been naar de enkel. Vlak boven de enkel draait de zenuw naar binnen naar de binnenenkel toe. Daar ligt de zenuw, samen met een slagader, tussen de pezen van drie spiergroepen in. Dit wordt allemaal strak bij elkaar gehouden door een stevige band aan de binnenzijde van de enkel. De zenuw loopt als het ware door een tunnel: de tarsale tunnel. Wanneer de zenuw ingeklemd wordt en klachten gaat geven noemen we dit het tarsaal tunnel syndroom.

Waardoor wordt het veroorzaakt?

De zenuw is omringt door pezen van grote groepen spieren. Wanneer bijvoorbeeld één (of meerdere) van deze pezen is verdikt kost dit meer ruimte in de tunnel en ontstaat er inklemming. De tarsale tunnel kan ook door een trauma of afwijkende stand van de voet nauwer worden en voor inklemming zorgen.

Hoe herken ik deze klachten?

Wanneer een zenuw ingeklemd wordt kan dit voor stekende en scherpe pijn zorgen, maar ook voor tintelingen en een doof gevoel. Omdat de zenuw naar de onderzijde van de voet loopt, zullen deze klachten meestal daar ervaren worden. Ook het heffen van de voet en het naar binnen knikken van de enkel kunnen pijnklachten veroorzaken. De klachten zullen het meest opspelen aan het eind van de dag en soms ook snachts. Ze nemen toe na belasting. Dus na bijvoorbeeld langer staan en lopen. ‘S ochtends worden vaak de minste klachten ervaren.

Wat kan er aan gedaan worden?

De podotherapeut kijkt naar de stand van de voeten en hoe deze bewegen met lopen. Door middel podotherapeutische zolen kan de stand van de voet gecorrigeerd worden waardoor de zenuw weer vrij komt te liggen en klachten zullen verminderen

 

Maak een afspraak