Podotherapie is een vakgebied dat zich voornamelijk bezighoudt met voeten en looppatronen.
Een podotherapeut kijkt naar de stand van uw voeten en naar de manier waarop de voet zich afwikkelt. Gebeurt dit niet helemaal op de juiste manier, dan kan dat vervelende klachten veroorzaken. Deze klachten kunnen variëren van een vervelende likdoorn die herhaaldelijk terugkomt tot zeurderige onderrug-klachten die in uw doen en laten beperken.
Heeft u klachten aan uw voeten, enkels, onderbenen, knieën, heupen of lage rug en wilt u weten of een podotherapeut iets voor u kan betekenen?
Maak een afspraak
Een podotherapeutisch onderzoek
De podotherapeut zal willen gaan uitzoeken waar uw klachten vandaan komen en zal u adviseren over wat u zou kunnen doen om van deze klachten af te komen. Om een goed beeld te kunnen vormen en een zo passend mogelijk advies uit te kunnen brengen, zal de podotherapeut een uitgebreid onderzoek doen. De eerste keer duurt dit onderzoek vaak 30-45 min.
Tijdens het onderzoek wordt allereerst een anamnese afgenomen. Dit betekent niets anders dan een kort vraaggesprekje over uw pijnklachten/ medische geschiedenis/ dagelijkse bezigheden etc etc.
Ook wordt er een functieonderzoek (bewegingsonderzoek) gedaan. Soms is het fijn als we hiervoor iets meer beeld van been en rug hebben. Neem daarom altijd een sportbroekje mee naar het onderzoek indien u het vervelend vindt om in uw ondergoed te staan.
Tot slot wordt er uitgebreid gekeken naar de stand van uw voet, en wordt er een ganganalyse afgenomen. Tijdens de ganganalyse wordt gekeken naar uw looppatroon.
Neem ook een paar extra schoenen mee naar het onderzoek! Wij kijken naar het type schoenen waar u op loopt, maar zeker ook naar de manier waarop u deze slijt. Dit vertelt ons veel over uw manier van lopen.
Therapiemogelijkheden
Soms wordt gedacht dat een podotherapeut enkel en alleen zooltjes aan meet. Niets is echter minder waar. De podotherapeut zou u een goed schoenadvies kunnen geven, u in kunnen tapen of u door kunnen sturen naar bijvoorbeeld een collega fysiotherapeut. Ook kan het zijn dat er een combinatie van adviezen wordt gegeven.
We sommen hier de meest voorkomende therapievormen op:
- Schoenadvies: In veel gevallen gebeurt het dat schoenen een grote rol spelen tijdens het ontstaan of in stand houden van u klachten. U zal daarom altijd een voor uw passende schoenadvies mee krijgen.
- Oefeningen: Soms is er met enkele basisoefeningen al een heel deel van de klachten op te lossen. Mochten wij inschatten dat u een wat uitgebreider oefenprogramma nodig heeft, dan sturen we u door naar één van onze collega’s.
- Taping: Een taping is een tijdelijke therapie. Het geeft vaak al een snelle verlichting.
- Silicone orthese: Klachten bij de tenen zijn soms op te lossen met een op maat gemaakt silicone orthese. We maken deze direct op uw voeten en vaak krijgt u deze direct mee naar huis. U mag de orthese dragen na 24 uur. Hij is dan volledig uitgehard.
- Podotherapeutische inlegzolen: Indien we opvallende zaken zien in de stand van uw voeten / looppatroon die we kunnen linken aan uw klachten, dan zal naast een schoenadvies ook vaak een podotherapeutische inlegzool worden geadviseerd. Indien u daarmee akkoord gaat zullen wij direct een 3D scan maken van uw voeten en het plan voor u zolen uitwerken. De gemiddelde tijd tussen het opmeten en het afleveren is vaak twee weken.
Enkele van onze podotherapeuten hebben zich gespecialiseerd en kunnen aanvullende behandelmethoden toepassen. Hiervoor zal soms een nieuwe afspraak ingepland moeten worden
- Manuele therapie voor voet en enkel
- Dry needling
Soms komt tijdens het onderzoek naar voren dat wij u niet verder kunnen helpen. We zullen altijd zo gericht mogelijk door proberen te sturen naar een collega waarbij u beter af bent met uw klachten.
Denk dan aan: Fysiotherapeuten/ oefentherapeuten/ osteopaat/ pedicure/ orthopedisch schoenmaker/ Reumatoloog*/ Orthopeed*/ Voetenpoli*/ etc.
*hiervoor heeft u een verwijzing nodig van de huisarts. Wij zullen deze vraag dan ook eerst altijd neerleggen bij de huisarts.