Het kniegewricht wordt gevormd door het bovenbeen (femur) het scheenbeen (tibia) en de knieschijf (de patella). Daarnaast zijn er bandstructuren aanwezig die zorgen dat het geheel bij elkaar blijft. De spiergroepen die om en over het kniegewricht heen lopen zorgen voor de stabiliteit. 

Het kniegewricht is een scharniergewricht, wat betekent dat het kniegewricht voornamelijk in één richting beweegt. (strekken en buigen). Wanneer de knie gestrekt is, is deze redelijk stabiel door een behoorlijk groot contactoppervlakte tussen het bovenbeen en het scheenbeen.  De menisci dragen door hun vorm en structuur ook bij aan deze stabiliteit maar zorgen er vooral voor dat het buigen en strekken soepel verloopt.

De gewrichtsbanden (collaterale banden) aan de zijkanten van de knie dragen bij aan de zijdelingse stabiliteit.  De kruisbanden, die zich in het gewricht bevinden, remmen voornamelijk de voorwaartse en achterwaartse bewegingen van de knie. Aan de voorkant van de knie zit de knieschijf (patella). Dit is als het ware de geleider voor de grote beenstrekkende spier (M.quadriceps femoris).

Draaibewegingen van de knie zijn in gestrekte stand dus bijna niet mogelijk. Wanneer de knie gebogen wordt, ontspannen een aantal structuren in het kniegewricht, zodat de “stijve” knie ineens veel soepeler wordt en bewegingen toelaat. Zo is het met gebogen knie, ook bij kniebelasting, mogelijk om enigszins zijdelingse bewegingen en draaibewegingen te maken zonder dat de knie protesteert. De knie kan hierdoor optimaal worden gebruikt in samenwerking met de omringende spieren. Sprinten, springen, rotatiebewegingen, hurkzit, schijnbewegingen en veel gecombineerde bewegingen zijn dan mogelijk. Pas bij abnormale grote van beweging zal er schade ontstaan.

 

Veelvoorkomende knieklachten:

  • Artrose Knie

  • Hypermobile knie

  • Jumpers Knee

  • Meniscus klachten

  • Osgood-Schlatter

  • Overbelasting of letsel van de collaterale banden

  • Patellofemoraal Pijnsyndroom

  • Runner’s Knee

  • x-benen

Waardoor ontstaan knieklachten?

De meeste knieklachten ontstaan tijdens het sporten. Soms is een schop tegen de knie of
een ongeluk de oorzaak van knieletsel. De meeste knieklachten ontstaan echter door een verdraaiing van de knie.  Vaak blijft het onderbeen staan terwijl de rest van het lichaam één kant opdraait of de voet blijft staan en het onderbeen draait één kant op. Letsel van de collaterale banden (gewrichtsbanden) komen het meeste voor.

Knieklachten kunnen ook ontstaan door overbelasting. Bijvoorbeeld wanneer een voet of enkel tijdens het staan en lopen naar binnen zakt, draait ook het onderbeen één kant op. Hierbij worden de binnenbanden van de knie vaak overbelast of onstaat schade achter de knieschijf, . Artrose of slijtage, ook een vorm van overbelasting, zien we vaker bij oudere mensen of bij mensen die in hun leven veel zwaar werk hebben verricht. Door de overbelasting slijt het gewrichtskraakbeen, waardoor het een onregelmatig oppervlak krijg en het zijn glijdende en dempende functie minder goed kan uitoefenen.

Hoe herken ik de klachten?

Bij blessures of letsels aan de knie zien we vaak een snel optredende zwelling die behoorlijk pijnlijk kan zijn.  Ook kunnen er stijfheidsklachten of juist instabiliteitsklachten ontstaan. Klachten van iemand met knieartrose zijn bijvoorbeeld : pijn bij bewegen, een verminderde beweeglijkheid van de knie en de knie die van vorm verandert.

 

Wat kan de podotherapeut doen? 

Een podotherapeut kan tijdens het onderzoek de stand en afwikkeling van de voet, enkel en knie controleren. Wanneer tijdens het lopen de enkel te veel naar binnen knikt (overproneert) of juist teveel naar buiten (oversupineert) heeft dit effect op de knie en de structuren in en rondom de knie. De podotherapeut zal in de meeste gevallen een schoenadvies geven en/ of podotherapeutische zolen aanmeten. Ook zal vaak fysiotherapie geadviseerd worden om de knie te versterken met oefeninen.

 

Neem contact op

 

Wat kunt u zelf al doen?

Draag stevig schoeisel als je veel moet lopen en staan. Zorg daarnaast dat je dagelijks minimaal een half uurtje beweegt en zorg voor een goede kniestabiliteit door bijvoorbeeld bovenbenen te trainen. Dit is te verbeteren met oefeningen. Voorkom altijd eenzijdige training en laat je goed adviseren door een fysiotherapeut of een gediplomeerd trainer!

 

Neem contact op