Morbus Sever (hielpijn bij kinderen)
In de groeifase moet het hielbeen in verschillende richtingen groeien. De groeischijf van het hielbeen bevindt zich aan de achterzijde van het hielbot. Net erboven hecht de achillespees vast en sommige vezels lijken door te lopen tot onder de hiel. De buitenste schil van het hielbeen (calcaneus) heet apophyse, zodat een ontstekingsreactie hiervan apophysitis calcaneï wordt genoemd. Of ook wel Morbus Sever. Morbus sever komt enkel voor bij kinderen!

Waardoor wordt het veroorzaakt?

Morbus Sever komt vaak voor bij (actieve) kinderen tussen 8 en 13 jaar en meer bij jongens dan bij meisjes. Bij kinderen, in deze leeftijdscategorie, komen bij belasting van het hielbeen soms onregelmatigheden in die nog niet volgroeide groeischijf voor. Hierdoor is de groeischijf nog kwetsbaar. Druk op het hielbeen bij het stoten van de voet en veel springen veroorzaken dan pijn en soms zelfs enige zwelling van de achterzijde van de hiel. Ook veel sporten en een afwijkende voetstand spelen vaak een rol in het ontstaan van de klachten.

Hoe herken ik deze klachten?

De pijn is met name aanwezig na sportieve activiteit. Er bestaat dan meestal een stekende pijn aan de achterzijde van het hielbot, bij aanraking nemen deze klachten toe. Het kind kan minder goed lopen dan normaal als de pijn aanwezig is. Röntgenfoto’s kunnen de aandoening aantonen, maar vaak zijn de leeftijd van de jonge sporter en de plaats van de pijn al voldoende om de diagnose te kunnen stellen.

Wat kan er aan gedaan worden?

Vaak is in eerste instantie een behandeling met podotherapeutische zolen voldoende. Daarnaast kan gedoseerde rust voorgeschreven worden, waarbij het belangrijk is de sportieve belasting tijdelijk te verminderen en bij afname van de klachten weer rustig op te bouwen,  Ook schoenadvies en oefeningen kunnen onderdeel zijn van de behandeling indien van toepassing.

 

Maak een afspraak