Wat is een Mortonse neuralgie?

Tussen alle middenvoetsbeentjes lopen zenuwen die zorgen dat wij gevoel hebben in onze tenen. Deze zenuwen lopen door de smalle ruimtes tussen deze botjes en wanneer ze geïrriteerd raken zwellen ze op. Daardoor kan de zenuw klem komen te zitten. Vaak gebeurt dit tussen het derde en vierde middenvoetsbeentje.. De beklemming van een zenuw tussen het derde en vierde middenvoetsbeentje ( en het knobbeltje wat daarnaast vaak op de zenuw ontstaat) noemen we een Mortonse neuralgie.

Waardoor wordt het veroorzaakt?

Ook voor het ontstaan van een mortonse neuralgie zijn er meerdere oorzaken mogelijk.  Vaak is een afwijkende voetstand / afwijkend looppatroon de oorzaak aan het begin van de klachten, dit veelal in combinatie met de belasting en activiteiten die ondernomen worden. Het lopen op hoge hakken en ook het dragen van te strak zittende schoenen kunnen het risico op het ontstaan van deze klachten vergroten en de klachten fors verergeren.

Waaraan herken ik deze klachten?

Vaak is er een brandende pijn in de bal van de voet aanwezig, Ook een het gevoel van messteken, of een opgerolde sok onder de voorvoet worden nog weleens genoemd.  De klachten nemen toe bij belasting en af in rust. Mensen hebben bij forse pijn vaak de behoefte hun schoenen uit te doen. Dat lucht op. Vaak gaan de klachten ook gepaard met doof gevoel/ en of tintelingen in de betreffende tenen.

Wat kan er aan gedaan worden?

De podotherapeut kijkt naar het staan en lopen. Ook worden de schoenen die veel gedragen worden samen bekeken. Behandeling bestaat veelal uit schoenadvies en podotherapeutische zolen.

Maak een afspraak

 

Wat kunt u zelf al doen?

Draag stevige schoenen met voldoende ruimte in de voorvoet. De schoen mag niet ‘knijpen’ in de voet, Draag geen hoge hakken maar liefst schoenen waarbij een klein verloop is van de zool (iets hoger achter, dan voor)
Ook een tè platte schoen kan de klachten verergeren. Schoenen met wat demping in de voorvoet worden vaak ook als zeer prettig ervaren
Zelfmassage van de ruimte tussen het derde en vierde middenvoetsbeentje kan daarnaast zinvol zijn.

 

Neem contact op