Het onderbeen bestaat uit 2 botstukken, het scheenbeen aan de binnen/voorzijde en het kuitbeen aan de zij/achterkant. De 2 botstukken zijn verbonden door een sterke bindweefselplaat. Onderaan vormen het scheenbeen en het kuitbeen samen de binnen en buitenkel.  Rond de botstukken zit een dun beenvlies, dat goed doorbloed en zeer gevoelig is.  Dat voel je als je bijvoorbeeld je scheenbeen stoot. Aan het onderbeen ontspringen een aantal spieren. De diepe kuitspier, de achterste scheenbeenspier en de lange teenbuigspier zijn de belangrijkste. Al deze  spieren spelen een rol bij het ontstaan van Shin-Splints; een ontsteking van het scheenbeenvlies.

Waardoor wordt het veroorzaakt?

De klachten ontstaan vaak tijdens het sporten, waarbij veel hardgelopen en gesprint wordt. Dit vaak in combinatie met een overpronatie-beweging van de voet. Oftwel; de voet valt teveel naar binnen tijdens het lopen. Ongeschikt schoeisel kan bijdrage aan ontstaan en verergeren van de klachten.

Hoe herken ik deze klachten?

De voornaamste klacht is (stekende) pijn en wordt meestal gevoeld op de onderste helft van het scheenbeen aan de binnenzijde. De pijn kan ook lager, tot aan de binnenenkel, worden gevoeld.  Het is een scherpe pijn. Men spreekt vaak over steken. De pijn wordt het meest gevoeld bij de ‘landing’ van de voet op de grond.  Soms is het voelbaar bij het hurken. Aanraking geeft veel pijn,  ook als bijvoorbeeld de benen over elkaar worden gelegd.

Wat kan eraan gedaan worden?

De podotherapeut kijkt naar de manier waarop u staat en loopt. Ook zal er aandacht zijn voor de manier van bewegen. Na een onderzoek kan de podotherapeut u zolen aanmeten en schoenadvies geven Daarnaast zal er aandacht zijn voor fysiotherapie, warmtetherapie en gedoseerde rust. 

 

Maak een afspraak