Wat is voorvoetpijn? (Metatarsalgie)

Metatarsalgie  is een verzamelnaam voor pijnklachten in de voorvoet. Meestal zijn de kopjes van de middenvoetsbeentjes overbelast, en raken de omliggende kapsels geïrriteerd.

 

Waardoor wordt het veroorzaakt?

De klachten ontstaan vaak door een afwijkend functioneren van de voeten. Soms wordt er gesproken over “doorgezakte voorvoet”, “holvoet” of platvoet.  Steeds vaker worden de klachten ook toegeschreven aan een bewegingsbeperking in het grote teengewricht. Dit zorgt ervoor dat de andere voorvoetgewrichtjes de beweging van het grote teen gewricht als het ware op moeten vangen / over moeten nemen. Ook kan het dunner worden van het vetkussentje onder de voorvoet een rol spelen. Ook wel het “fatpad” genoemd.

Al deze factoren kunnen ervoor zorgen dat de drukverdeling in de voorvoet verstoord raakt waardoor pijnklachten optreden. Te nauw zittend schoeisel dragen of bijvoorbeeld het lopen met hoge hakken kan de klachten verergeren.

 

Waaraan herken ik deze klachten?

Vaak zijn er pijnklachten in de bal van de voet aanwezig, toenemend bij belasting en afnemend in rust. Soms voelt de voorvoet ook dikker aan, zonder dat dit in werkelijkheid ook altijd het geval is. De pijn kan uitstralen naar de tenen. De schoenen die gedragen worden kunnen van grote invloed zijn op de klachten.
Wat kan er aan gedaan worden?

De podotherapeut zal uw voeten uitgebreid onderzoeken en kijken naar de manier waarop u voeten staan en bewegen tijdens het lopen. Ook wordt uw schoeisel beoordeeld. Vaak zal de therapie bestaan uit een schoenadvies en het aanmeten van podotherapeutische zolen. 

 

Neem contact op

 

Wat kunt u zelf al doen? 

Draag stevige schoenen met voldoende ruimte in de voorvoet. Draag het liefst een schoen met een iets dempende / dikkere loopzool onder de voorvoet. Draag geen hoge hakken maar liefst schoenen waarbij een klein verloop is van de zool (iets hoger achter, dan voor)
Ook een tè platte schoen kan de klachten verergeren. Schoenen met wat demping in de voorvoet worden vaak ook als zeer prettig ervaren

 

Maak een afspraak